Acumbamail versterkt zijn leiderschap door te worden overgenomen door de TeamSystem-groep.

Acumbamail, de Spaanse startup voor e-mailmarketing opgericht in 2013 door Ignacio Arriaga, Rafael Cabanillas en David Carrero (nu bij Stackscale) in Ciudad Real, is onlangs verkocht aan de Italiaanse groep TeamSystem, samen met MailUp en Contactlab, voor een totale waardering van 70 miljoen euro.

De startup, geboren in Ciudad Real zonder externe investeerders en altijd gefinancierd door zijn eigen winst, werd in 2018 al overgenomen door de Italiaanse groep Growens (MailUp). Na deze eerste verkoop zijn de oprichters het bedrijf blijven leiden en is het blijven groeien tot er een tweede overname heeft plaatsgevonden, die officieel heeft plaatsgevonden op 3 februari toen TeamSystem samen met MailUp, Contactlab en Acumbamail werd overgenomen. Na deze transactie blijft het Spaanse bedrijf onafhankelijk opereren, met behoud van zijn product en team. Bovendien zullen de huidige directeuren nog minstens twee jaar aan het project blijven werken.

Met net tien jaar ervaring in de SaaS-markt (Software as a Service) voor e-mailmarketing heeft Acumbamail een stabiele jaarlijkse groei van 30% behouden. Op dit moment telt het bedrijf ook 5000 klanten in heel Spanje en een deel van Latijns-Amerika.

Voor Ignacio Arriaga, mede-oprichter van Acumbamail, is de verkoop van het bedrijf “een trots moment, vooral als je bedenkt dat we zijn geboren in Ciudad Real, buiten de grote steden, en dat we altijd vanuit daar hebben gewerkt”. Bovendien is het “ook een erkenning van bootstrapping, oftewel het starten van een bedrijf zonder externe investeringen, gefinancierd door de winst van onze eigen activiteit.”

Nu deze transactie is afgerond, is het tijd voor het Spaanse bedrijf om verder te groeien. “Toetreden tot TeamSystem stelt ons in staat om synergieën en gezamenlijke marketingstrategieën te creëren”, voegt Rafael Cabanillas toe. Het bedrijf kan rekenen op een portfolio van meer dan 60.000 betalende klanten, waardoor “we kunnen groeien samen met andere bedrijven in de groep, zoals Software Delsol en Billin, en ook tractie kunnen krijgen en onze aanwezigheid op wereldwijd niveau kunnen vergroten.”

Voor Growens betekent de transactie een belangrijke injectie van liquiditeit, waardoor het zijn omvang en kapitalisatie kan vergroten en zich kan richten op het bedrijfsgebied dat de grootste groei binnen de groep heeft doorgemaakt, namelijk de software voor het ontwerpen van e-mails en landingspagina’s BEE (beefree.io).

“Na de overname door Growens in 2015 is de evolutie van Acumbamail buitengewoon geweest. De toetreding tot de TeamSystem-groep zal vanuit het oogpunt van materiële versnelling en synergieën profiteren”, aldus Nazzareno Gorni, CEO van Growens. “Ik ben diep dankbaar voor Ignacio en Rafael voor al die jaren van samenwerking en hun fundamentele rol in de uitbreiding van de business van Growens in Spanje en Latijns-Amerika.”

TeamSystem, met 40 jaar geschiedenis en een jaarlijkse omzet van meer dan 500 miljoen euro, is de belangrijkste groep voor digitale transformatie voor bedrijven in Italië en wil met deze transactie de diensten die het aan zijn klanten aanbiedt aanvullen met e-mailmarketingtechnologie.

Federico Leproux, CEO van TeamSystem, zegt: “Dankzij de overname van Acumbamail, MailUp en ContactLab kunnen we onze kracht en positie op markten zoals die van automatische marketing versterken, omdat we denken dat deze in de komende jaren aanzienlijk zullen groeien.”

Acumbamail is een Spaanse leverancier van e-mailmarketing die ook pakketten voor SMS en transactionele verzendingen aanbiedt met een gratis model dat perfect past bij micro- en kleine bedrijven. Opgericht in Ciudad Real in 2012 door mede-oprichters en co-CEO’s Rafael Cabanillas en Ignacio Arriaga, werd Acumbamail in 2015 overgenomen door Growens, Europees leider in Cloud Marketing-technologieën en genoteerd aan de beurs Euronext Growth Milan (EGM). Met hun intuïtieve, gemakkelijk te gebruiken technologie heeft Acumbamail meer dan 3500 betalende klanten en 140.000 gratis gebruikers.

TeamSystem is een Italiaans bedrijf dat marktleider is in digitale oplossingen voor bedrijfs- en professioneel management. De groep werd opgericht in Pesaro (Italië) en heeft een geschiedenis van 40 jaar, met een omzet van 545 miljoen euro in 2021. TeamSystem heeft een netwerk van ongeveer 550 structuren, inclusief partner- en directe kantoren, en bedient meer dan 1,7 miljoen klanten die voornamelijk actief zijn op digitale en cloudplatforms.