Ardian neemt glasvezelprovider Aire Networks over voor meer dan 600 miljoen euro

Ardian, een Franse particuliere participatiemaatschappij, heeft naar verluidt via zijn Ardian Buyout Fund VII van 7,5 miljard euro een meerderheidsbelang in Aire Networks, een groothandelsleverancier van vezels in Spanje, overgenomen van Magnum Industrial Partners (voorheen Magnum Capital Partners) voor meer dan 600 miljoen euro.

In 2021 rapporteerde Aire Networks een omzet van meer dan EUR 110 miljoen en een EBITDA van EUR 34 miljoen, goed voor een EBITDA-marge van 31%. Op basis van de ondernemingswaarde van € 600 miljoen die aan Aire Networks wordt toegeschreven, waardeert Ardian het bedrijf derhalve op een EV/EBITDA-multiple van meer dan 17x.

Ardian Infrastructure is ook eigenaar van Adamo Telecom Iberia, een aanbieder van glasvezelbreedband op het Spaanse platteland, die het onlangs voor meer dan EUR 1 miljard van EQT heeft overgenomen.

Aire Networks – Ardian zet in op glasvezel in Spanje

Aire Networks is opgericht in 2002 en heeft zijn hoofdkantoor in Elche (Alicante). In juli 2018 investeerde Magnum Industrial Partners (Magnum Capital) voor het eerst in Aire Networks en verwierf een belang van 60%.

Aire Networks netwerk

Aire Networks bestrijkt 90% van het nationale grondgebied van Spanje, met een netwerk dat zich over 32.000 kilometer uitstrekt via glasvezel- en radioverbindingen.

Van dit totaal exploiteert Aire een glasvezelnetwerk van 27.000 kilometer, met 55 points of presence (PoP’s).

Het netwerk van Aire is verbonden met interconnectiepunten in Spanje, waaronder Alicante, Barcelona, Cádiz, Madrid, Malaga, Murcia, Sevilla, Valencia en Zaragoza. Daarnaast biedt het bedrijf vier internationale peeringpunten in de Verenigde Staten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, en volgens de website ook in Azië.

Meer in het bijzonder verbindt Aire Networks met de belangrijkste Internet Exchange Points (IXP’s) van AMS-IX, London Internet Exchange (LINX), DE-CIX, Equinix en ESpanix.

Aire Networks levert groothandelsdiensten aan lokale en regionale netwerkexploitanten en ondernemingen, waaronder:

  • Connectiviteit: IP transit, on-net, back-up transit, point-to-point, specifieke internettoegang, FFTH, virtuele particuliere LAN, glasvezel voor ondernemingen.
  • Voice: Voice over IP, SIP-trunking, 4G- en 5G-mobiele telefonie, virtuele PBX, fax-naar-mail, sms-diensten.
  • Audiovisueel: OTT/IPTV/hybride TV-platform, transport van audiovisuele inhoud.
  • Cloud computing en datacenterEen datacenter of dataverwerkingscentrum (DPC) …: colocatie/huisvesting, XaaS (anything-as-a-service).

Aire Networks wordt geleid door Raul Aledo als CEO, Miguel Tecles als CTO en Emilio Gras als CIO van het bedrijf. Belangrijk is dat elk van deze executives ook opnieuw investeert in Aire Networks, door samen met Ardian een aanzienlijk belang in het bedrijf te verwerven.

De financiële adviseurs van Magnum Industrial Partners en Aire Networks voor deze transactie waren Arma Partners en Evercore.

Scroll to Top