Atos zal de nieuwe supercomputer van de Max Planck Society bouwen.

Atos heeft een nieuwe overeenkomst aangekondigd om een supercomputer te bouwen voor de Max Planck Society, ‘s werelds toonaangevende wetenschappelijke onderzoeksorganisatie die zich richt op de bevordering van wetenschap.

Het is een netwerk van wetenschappelijke onderzoeksinstellingen in Duitsland en is vernoemd naar Max Planck, de Duitse natuurkundige die de kwantummechanica heeft ingeleid. Het is een non-profit en onafhankelijke organisatie gefinancierd door de federale en regionale regeringen van Duitsland. Het is vandaag de dag de nummer één in wetenschappelijk onderzoek en de derde wereldwijd met 30 Nobelprijzen onder zijn wetenschappers.

Het nieuwe systeem zal gebaseerd zijn op het laatste Atos BullSequana XH3000-platform met AMD EPYC™ CPU’s en Instinct™ versnellers. In zijn definitieve configuratie zal de prestatie van de toepassingen drie keer hoger zijn dan die van het huidige systeem ‘Cobra’, ook gebaseerd op technologieën van Atos.

De nieuwe supercomputer, met een totale orderwaarde van meer dan 20 miljoen euro, zal worden bediend door Max Planck Computing and Data Facility (MPCDF) in Garching, in de buurt van München, en zal hoge prestatie computing (HPC) capaciteit bieden aan vele Max Planck-instellingen. Veeleisende wetenschappelijke projecten, zoals astrofysica, levenswetenschappen, materiaalonderzoek, plasmafysica en kunstmatige intelligentie, zullen profiteren van de hoge prestaties van het nieuwe systeem.

Het systeem zal zonder ventilatoren werken dankzij de ongeëvenaarde Direct Liquid Cooling koeling met warm water en zal dus een opmerkelijk verbeterde energie-efficiëntie hebben. De efficiëntie die wordt bereikt met deze Atos-koelsysteem, gecombineerd met de nieuwste AMD-siliciumarchitectuur-innovaties, plaatst de energie-efficiëntie (PUE) op minder dan 1,05 (waarbij 1 de ideale verhouding is), veel lager dan het gemiddelde van andere HPC-installaties.

De installatie zal vierde generatie AMD EPYC-processors hebben en voor het eerst in een Europees Atos-systeem, de nieuwe AMD Instinct MI300A versneller. Het systeem zal bestaan uit tien BullSequana XH3000-racks met in totaal 768 processor nodes en 192 accelerator nodes, en zal worden aangevuld met een IBM SpectrumScale-opslagoplossing. De CPU-nodes worden geleverd in het derde kwartaal van 2023 en de volledige installatie van de GPU-nodes is gepland voor het eerste semester van 2024.