Atos zal de nieuwe supercomputer van de Max Planck Society bouwen

Atos heeft een nieuw contract aangekondigd om een supercomputer te bouwen voor de Max Planck Society, een toonaangevende wetenschappelijke onderzoeksorganisatie ter bevordering van wetenschap.

Het is een netwerk van wetenschappelijke onderzoeksinstellingen in Duitsland en zijn naam eert de herinnering aan Max Planck, de Duitse natuurkundige die kwantummechanica initieerde. Het is een non-profit en onafhankelijke organisatie die wordt gefinancierd door de federale en deelstaatregeringen van Duitsland. Op dit moment is het nummer één in wetenschappelijk onderzoek en de derde wereldwijd met 30 Nobelprijswinnaars onder haar wetenschappers.

Het nieuwe systeem zal gebaseerd zijn op het nieuwste BullSequana XH3000-platform van Atos, dat AMD EPYC ™ CPU’s en Instinct ™ accelerators heeft. Bij de uiteindelijke configuratie zal de applicatieprestatie drie keer hoger zijn dan die van het huidige “Cobra” systeem, ook gebaseerd op technologieën van Atos.

De nieuwe supercomputer, met een totale orderwaarde van meer dan 20 miljoen euro, zal worden bediend door Max Planck Computing and Data Facility (MPCDF) in Garching, nabij München, en zal hoge prestaties bieden aan vele Max Planck-instituten. Wetenschappelijke projecten die bijzonder veeleisend zijn, zoals astrofysica, levenswetenschappen, materiaalonderzoek, plasmafysica en kunstmatige intelligentie, zullen profiteren van de hoge prestaties van het nieuwe systeem.

Het systeem zal zonder ventilatoren werken dankzij de ongeëvenaarde Direct Liquid Cooling-koeling van Atos en zal daardoor aanzienlijk energie-efficiënter zijn. De efficiëntie die wordt bereikt door deze koeloplossing van Atos, gecombineerd met de nieuwste innovaties in AMD-siliciumarchitectuur, plaatst de Energy Usage Effectiveness (PUE) op minder dan 1,05 (waarbij 1 de ideale verhouding is), ruim onder het gemiddelde van andere HPC-installaties.

De installatie zal bestaan uit vierde generatie AMD EPYC-processors en voor het eerst in een Europees systeem gebaseerd op Atos, de aankomende AMD Instinct MI300A-accelerator. Het systeem bestaat uit tien BullSequana XH3000-racks met in totaal 768 processorknopen en 192 accelerator knopen, en wordt aangevuld met een IBM SpectrumScale-opslagoplossing. De CPU-nodes worden in het derde kwartaal van 2023 geleverd en de volledige installatie van de GPU-nodes is gepland voor het eerste halfjaar van 2024.