Bijna 75% van de ICT-servicebedrijven in Spanje verwacht op korte termijn hun bedrijf te laten groeien.

Het jaar 2022 was een goed jaar voor bedrijven in de ICT-sector, met recordcijfers zowel op het gebied van omzet als aanwerving. Maar hoewel de korte termijnverwachtingen blijven wijzen op groei voor 3 op de 4 bedrijven, is er een afkoeling wat betreft het creëren van banen.

Dit is een van de belangrijkste conclusies van de maandelijkse TIC Monitor, waarvoor VASS en het Centre for Economic Forecasting (CEPREDE) gezamenlijk hebben gewerkt. In het tweede rapport van 2023 blijkt de optimistische houding van werkgevers ten opzichte van de groei van de activiteiten, waarbij de zakelijke stemmingindicator op +49,4 punten (op een schaal van -100 / +100) wordt geplaatst. Een situatie die contrasteert met de voorzichtigheid ten aanzien van de verwachtingen voor banencreatie, waarbij de indicator van +45,5 punten in het vorige rapport wordt teruggebracht tot een situatie van bijna neutraal (+1).

Volgens Antonio Rueda, directeur van VASS Research en verantwoordelijk voor de TIC Monitor, is deze discrepantie tussen omzet en werkgelegenheid “niet te wijten aan internationale onzekerheid, want het EU-gemiddelde voorspelt een tegenovergestelde situatie met meer vacatures (+31,2 punten) en minder omzet (+26,9 punten)”. Volgens Rueda ligt de sleutel in het feit dat Spaanse bedrijven in de sector voldoende personeel hebben om op korte termijn de geplande activiteiten te kunnen uitvoeren. “En gezien de moeilijkheden om specialisten met de juiste vaardigheden te vinden, de toenemende verloop en de stijgende lonen, lijken veel bedrijven liever adem te halen en te wachten tot het beeld duidelijker is voordat ze hun personeelsbestand uitbreiden.”

De positieve ontwikkeling van de omzet per werknemer, die de afgelopen 12 maanden met bijna 10% is gestegen, plaatst deze voorzichtigheid in een positieve context. “Deze cijfers vertegenwoordigen ook een comfortabele productiviteitsbuffer voor digitale dienstverleners in Spanje”, aldus Rueda.

Goede werkgelegenheid en omzet om 2022 af te sluiten

Deze voorspellingen, over het algemeen gematigder dan in eerdere edities van de TIC Monitor, staan in contrast met de goede cijfers die gedurende het hele jaar 2022 zijn verzameld, die volgens de gegevens van deze barometer erg positief zullen eindigen, zowel qua omzet als werkgelegenheid.

Zo meldt de laatste editie van de TIC Monitor dat de gemiddelde omzet van digitale bedrijven in Spanje in november vorig jaar met 16,1% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Gedurende heel 2022 zou de gemiddelde groei op 17,9% liggen, terwijl de reële groei van de sector in termen van prijsstijgingen gedurende het afgelopen jaar op 14,6% zou blijven. Bijna drie keer zo hoog als de prestaties van de Spaanse economie.

Het verdere vertragen van het recruitment tempo de komende maanden is nog niet terug te zien in de werkgelegenheidscijfers van eind vorig jaar. Zo blijkt de vraag naar gespecialiseerd talent in november 2022 met 7,2% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.