Het Congres van Afgevaardigden zal worden beheerd met BIM.

Sinds enkele jaren heeft het Congres van Afgevaardigden ingezet op BIM, een stevige en voortdurende inzet. Nu is deze revolutionaire collaboratieve werkmethodiek doorgedrongen tot de wetgevende macht via twee wegen. Aan de ene kant het project met Leica Geosystems-technologie, en aan de andere kant een aanbesteding die tot doel heeft diensten te contracteren voor het beheer en de documentaire controle van grafische informatie van Building Information Modeling binnen het constitutionele orgaan.

BIM is een steeds meer verspreide werkmethode in ontwerp- en bouwprocessen die inzet op collaboratieve en realtime-processen, waardoor alle informatie van een project in een uniek digitaal model kan worden gecentraliseerd dat door alle betrokken partijen wordt gedeeld.

De voordelen van deze tool en werkfilosofie worden de afgelopen jaren meer dan bewezen, en daarom kiest het Congres van Afgevaardigden ervoor. In feite is onlangs de evaluatie gepubliceerd van de biedingen in het aanbestedingsproces voor het contracteren van het BIM-beheer van de Cámara Baja de las Cortes Generales. De Presidium van het Congres van Afgevaardigden is de promotor van deze aanbesteding, met een geschatte waarde van 317.386 euro’s en daar komt nog een nieuwe inzet van het congres bij die is verbonden met BIM: die van de Leica Geosystems-technologie in een project waarmee een gedetailleerde analyse van de gewelfde structuur van zijn Hemiciclo mogelijk is.

Een volledig detail overzicht dat “deel uitmaakt van de onderzoeksactiviteiten van het onderhoudsplan van de Vergaderzaal (Hemiciclo) van het Paleis van de Cortes”. Dit legt Mariana Pabón, Structurele Engineer bij Intemac – de organisatie die verantwoordelijk is voor dit project – uit in een interview in de rubriek AbiertoXObras, die elke eerste maandag van de maand wordt gepubliceerd door de gespecialiseerde consultant Espacio BIM – espaciobim.com.

Specifiek is er een 3D-scanning met laser uitgevoerd in het gewelf met een eerste maandelijkse vervolging en vervolgens twee maandelijkse vervolging van een jaar. Hierbij werden 8 temperatuur- en vochtigheidssensoren geplaatst, 4 binnenin het gewelf en 4 aan de binnenzijde. Op deze manier “wordt de evolutie van de gevonden scheuren geëvalueerd en de mogelijke algemene bewegingen ervan gecontroleerd”, aldus Mariana Pabón.

Intemac heeft gekozen voor de BLK360-scanner van Leica Geosystems voor gegevensacquisitie en heeft vervolgens “de puntenwolken geregistreerd en opgekuist”, aldus de ingenieur van het Technisch Instituut voor Materialen en Constructies. Zoals Borja Sánchez Ortega, Projectdirecteur en directeur van de International BIM Manager Master (+VR) van Espacio BIM, vermeldt: “de puntenwolk bestaat uit een reeks ingangen, elementen of punten, redundante gegevens die de nodige informatie bevatten voor het genereren van een virtueel model”. Op dit moment zijn twee essentiële hulpmiddelen in het Hemiciclo betrokken: het Cyclone REGISTER 360-programma van Leica en de TruView-viewer, die in staat zijn om in-situ noodzakelijke visuele inspecties van het gewelf uit te voeren.

Naast het bewaken van de evolutie van de toestand ervan kan Intemac dankzij deze interventie elke temperatuurvariatie in de structuur van het gewelf voorkomen en zo de juiste airconditioning in de ruimte waarborgen.

Exit mobile version