Leren over Kunstmatige Intelligentie of het creëren van een Ministerie van de Toekomst, belangrijkste voorstellen van OpenExpo Europe 2023.

Het Congres en Professionele Beurs over Bedrijfstechnologische Innovatie in Europa, OpenExpo Europe 2023, georganiseerd door MyPublicInbox, was een groot succes met meer dan 4000 aanwezigen, zowel fysiek als online, in Madrid. Dit evenement van één dag was een platform gewijd aan innovatie, digitale transformatie en open cultuur. Met meer dan 100 experts op nationaal en internationaal niveau kreeg de huidige technologische revolutie, aangedreven door kunstmatige intelligentie, speciale aandacht door te benadrukken hoe belangrijk het is om hierop in te spelen via publieke investeringen en opleiding.

Het hoofddoel van OpenExpo Europe 2023 was het verspreiden, presenteren, ontdekken en evalueren van oplossingen en trends in de industrie die het gebruik van Open Source & Software Libre en de Open World Economy bevorderen, inclusief Open Data en Open Innovation. Tijdens het evenement deelden meer dan 100 sprekers uit verschillende landen hun zakelijke visie en de implicaties van Kunstmatige Intelligentie binnen de technologische industrie.

Dit congres bood een uniek platform voor interactie en kennisuitwisseling tussen professionals, bedrijven en experts uit de technologische sector. Deelnemers hadden de kans om de nieuwste trends en innovatieve oplossingen uit eerste hand te ontdekken die groei en digitale transformatie van bedrijven stimuleren. Het evenement bevorderde ook netwerken en samenwerking, creëerde een stimulerende omgeving om nieuwe ideeën en strategische partnerschappen te genereren.

OpenExpo Europe 2023 benadrukte het belang van verantwoorde en ethische toepassing van Kunstmatige Intelligentie, waarbij de potentie van deze technologieën wordt benut om bedrijfsprocessen en de klantervaring te verbeteren. Er werd ook benadrukt dat er geïnvesteerd moet worden in opleiding en vaardighedenontwikkeling om ervoor te zorgen dat bedrijven klaar zijn om technologische vooruitgang omarmen en de kansen die de digitale tijdperk biedt volledig benutten.

Met behulp van complexe algoritmen en wiskundige modellen stelt Kunstmatige Intelligentie machines in staat grote hoeveelheden gegevens te analyseren, patronen te herkennen en zich aan te passen aan nieuwe situaties. Kunstmatige Intelligentie wordt toegepast in een breed scala van industrieën en sectoren, van geneeskunde en automotive tot beveiliging en handel. Het presenteert echter ook ethische en sociale uitdagingen die moeten worden aangepakt om verantwoordelijke en voordelige ontwikkeling voor alle betrokkenen te waarborgen.

“Kunstmatige Intelligentie is zo nieuw dat het ons op korte termijn geheel zal overweldigen. Daarom geloven we dat opleiding in Kunstmatige Intelligentie de sleutel is om ons klaar te maken voor de toekomst”, aldus Pau Garcia-Milà, CEO en mede-oprichter van Founderz, die de Online Master in IA & Innovation presenteerde in samenwerking Ford Motor Company. Hetzelfde aspect, kolonel Pedro Baños, analist, schrijver en spreker over Geopolitiek, Strategie, Defensie, Veiligheid, Terrorisme, Inlichtingen en Internationale Betrekkingen, stelde “de oprichting van een Ministerie van de Toekomst voor, omdat we het niet hebben over een toekomst over enkele jaren, maar over een toekomst voor morgen. Dit gebeurt op een enorme snelheid. Want op deze manier spelen we ons eigen toekomst als samenleving kwijt. Wie niet investeert in STEM, zal in de toekomst een slaaf zijn van anderen. De toekomst ligt in wetenschap, technologie en wiskunde”.

Naarmate Kunstmatige Intelligentie geïntegreerd wordt in diverse industrieën en sectoren, met name in de technologische sector, is het cruciaal om getrainde professionals en geïnformeerde burgers te hebben die de basisprincipes van Kunstmatige Intelligentie en de implicaties ervan begrijpen. Onderwijs in Kunstmatige Intelligentie biedt niet alleen de nodige technische vaardigheden om deze technologieën te ontwikkelen en te gebruiken, maar bevordert ook een ethisch en kritisch begrip van hun toepassing.

Iker Jiménez, gerenommeerd journalist, presentator en directeur van Cuarto Milenio en Horizonte, heeft Kunstmatige Intelligentie toegepast op zijn werk en gebruikte zijn kennis en nieuwsgierigheid om van historische gegevens tot de makers van ons verleden te komen. “Toen ik begon te experimenteren met Kunstmatige Intelligentie en afbeeldingen, wist ik dat er veel (historische en archeologische) schilderijen verloren waren gegaan. Na het verkennen van meer dan 300 grotten, heb ik de afbeeldingen opnieuw samengesteld, met behulp van de informatie die we al hadden, en nieuwe afbeeldingen gegenereerd om erachter te komen hoe het er in de oudheid uitzag”, zei hij op zijn conferentie. “Vanaf nu kunnen veel dingen die onzichtbaar waren, werkelijkheid worden. Kunstmatige Intelligentie wordt versterkt door nieuwe contactnetwerken die we nooit eerder hebben gehad,” concludeerde hij.

Andere sprekers op het evenement waren onder meer Zina Cinker, Chema Alonso, Carlos Azaustre en Cristina Aranda, die zich voegden bij meer dan 100 nationale en internationale experts, die hun visie uiteenzetten over hoe gratis technologieën competitiviteit kunnen bieden in het dagelijkse leven.

Tijdens het evenement werden ook de Open Awards 2023 uitgereikt dankzij de hulp van Ayúdame 3D Awards, het technologiebedrijf dat gratis protheses voor handen en armen print voor degenen die het nodig hebben en deze op een solidaire manier weggeeft. De prijzen werden geprint met dezelfde 3D-printers en dankzij dit soort services die aan bedrijven en onderwijsinstellingen worden gegeven, worden protheses gefinancierd die later aan patiënten zullen worden geleverd.

Onder de belangrijkste winnaars was David Aguilar Amphoux, “Hand Solo”, die een speciale vermelding kreeg voor Inspiration & Motivation Tech, samen met Valpat voor Education Changemakers, Guillermo Martínez Gauna-Vivas voor Solidarity Proyect, Raquel Prous Guillen voor Science & Medicine, José Joaquín Flechoso als Digital Broadcaster, Gemma Rubio voor Startup Ecosystem en Esther Borao Moros voor Innovation for Life.

Onder de winnaars waren Mouredev als Technologische Influencer, Universitas Miguel Hernández als winnaar in Open Innovation, OVH Cloud als winnaar in de Cloud-categorie, Block-Auth voor Blockchain, Aitenea voor Kunstmatige Intelligentie, Fossa voor Digitale Transformatie, Lucca – Je toegankelijke thuis voor Technologische Innovatie, Dropme voor Startup, Girls in Tech voor de Technologische Gemeenschap, Ciber Wall voor Opleiding, Aiste – Toegankelijkheid, Sociale en Technologische Intelligentie voor Digitale Consultancy en Security Hack voor Cybersecurity.

Meer dan 400 bedrijven namen deel aan het evenement, er werden lezingen gegeven in 8 zalen gelijktijdig en er waren 4 evenementen in 1. De lezingen concentreerden zich op AI, machine learning, BigData, OpenData, de Cloud, Smart Cities, IoT, Blockchain, digitale transformatie en cyberbeveiliging, onder andere, in het kader van de toekomst van bedrijfstechnologie.