Mobile World Congress 2023: samenvatting en trends voor de toekomst van technologie.

Een week na de sluiting van het Mobile World Congress 2023 hebben de experts van ANOVO de belangrijkste innovaties geanalyseerd die tijdens de beurs werden gepresenteerd, evenals de trends die de toekomst zullen bepalen.

Gedurende de vier dagen van het evenement, dat het motto Velocity: Unleashing Tomorrow’s technology today had, hadden de deelnemers de kans om uit de eerste hand de laatste innovaties en trends te ontdekken die de wereld van de mobiele telefonie transformeren. Een van deze innovaties was de lancering van de nieuwe generatie 5G mobiele apparaten, zelfs sommige van de zesde generatie, met nog nooit eerder geziene verbindingsnelheden. Bovendien heeft Telefónica in een van de paviljoens van de Fira ‘s werelds eerste commerciële 5G mobiele netwerk op de millimetergolfband van 26 GHz ingezet, dat ultrahoge mobiele connectiviteit met minimale latentie biedt.

Volgens de experts van ANOVO heeft het Mobile World Congress 2023 plooibare smartphones definitief geconsolideerd als het heden en de toekomst van de mobiele telefonie. In dit opzicht waren enkele van de apparaten die op de beurs werden gepresenteerd de Samsung Z Folder 4, die opent als een boek en onder water kan worden ondergedompeld, de Honor Magic Vs, met een dubbel scherm dat de helderheid met 20% heeft verbeterd, en de Oppo Find N2 Flip, die het grootste externe scherm op de markt met 3,26 inch heeft.

Er zijn ook innovaties gepresenteerd op het gebied van kwaliteit van foto’s voor mobiele telefonie, zoals de eerste telefoon met een camera van 200 megapixels, de Samsung Galaxy S23 Ultra. Voor batterijen hebben we kennis gemaakt met de nieuwe snelle lading van minder dan 10 minuten dankzij de 240MW- en 250MW-laders van realme en Oppo respectievelijk. Een andere belangrijke innovatie met betrekking tot de batterij was de vloeistofkoeling in de One Plus 11 Concept die, naast het verlagen van de temperatuur van de telefoon tot 2,1 graden, de laadtijd tussen 30 en 45 seconden verkortte.

Mobile World Congress 2023 gaat verder dan mobiele telefonie

5G is niet alleen een exclusieve technologie voor mobiele telefoons, want het kan ook worden gevonden in bijvoorbeeld het Internet of Things (IoT), dat zich uitstrekt van huishoudelijke apparaten tot sensoren voor landbouw die klimaat- en bodemomstandigheden monitoren. In de IoT-sector hebben technologische apparaten met betrekking tot domotica uitgeblonken. Een van de belangrijkste innovaties voor slimme huizen was de integratie van Reinforcement learning, wat betekent dat deze apparaten dankzij specifieke AI taken kunnen leren door middel van trial-and-error.

Robotica is een van de sectoren waar belangrijke innovaties zijn gepresenteerd. De meest opvallende kwam van Xiaomi, dat de CyberOne presenteerde, een menselijke robot met armen en benen die perfect een bipedale positie behoudt. Deze robot heeft tot 21 graden bewegingsvrijheid, dat wil zeggen het aantal onafhankelijke bewegingen dat het kan maken, en een reactiesnelheid van 0,5 seconden in realtime voor elke graad van vrijheid, waardoor het menselijke bewegingen kan simuleren zoals normaal lopen. Bovendien is er een vierpotige robot gepresenteerd met capaciteit voor veiligheids- en defensietaken in hoogrisicozones, die is ontworpen om missies uit te voeren die als gevaarlijk worden beschouwd voor mensen. Op het gebied van elektrische mobiliteit heeft Tesla aangekondigd een auto met een autonomie van 500 km die tot 225 km/uur kan rijden, bedoeld voor de veiligheidsdiensten. Xiaomi heeft ook de Mi Scooter 4 Ultra gelanceerd, een elektrische step met 70 kilometer autonomie.