NVIDIA en de Spaanse kunstenaar Pablo Reche tonen de nieuwste ontwikkelingen van Blender 3.5.

Blender heeft een nieuwe update, zoals aangekondigd door NVIDIA. Het gaat om versie 3.5 die ondersteuning biedt voor het gebruik van OSL-shaders in de NVIDIA OptiX-raytracing-engine. Dit zal helpen bij het verbeteren van het werk van kunstenaars bij het creëren van materialen en deze laten interageren met verschillende soorten lichtbronnen.

Dankzij Blender 3.5 kunnen 3D-ontwerpers shaders gebruiken in Cycles en deze renderen op een NVIDIA RTX grafische kaart. Tot nu toe was dit proces beperkt omdat het renderen exclusief door de processor werd uitgevoerd. Met de recente update, die het gebruik van de GPU mogelijk maakt, wordt de efficiëntie en kwaliteit van de rendering in OSL-scenes verbeterd, waardoor het proces 36 keer sneller wordt.

Om de kracht van de tools te demonstreren die NVIDIA en Blender ter beschikking stellen van 3D-ontwerpers, heeft de Spaanse kunstenaar Pablo Reche een leuke op Jurassic Park geïnspireerde creatie gedeeld. Door te beginnen met de door zijn kleine neven getekende dinosauriërs heeft hij driedimensionale ontwerpen gegenereerd en ze geplaatst in een filmsetting: de woestijn van Tabernas in Almería, waar in de jaren 60 en 70 veel westerns zijn gefilmd.

Om volume toe te voegen aan de tekeningen van zijn neven, heeft Pablo Reche de nieuwe door AI aangedreven tools van NVIDIA in Blender gebruikt, waarbij hij de kracht van zijn RTX 4080 heeft benut. Vervolgens heeft hij er een korte film van gemaakt en heeft hij dankzij de AV1-videocodecs op GPU’s met Ada Lovelace-architectuur de exporttijd met de helft kunnen verkorten.

Pablo Reche heeft een diplomabehaald in audiovisuele communicatie en werkt momenteel als professionele videobewerker gespecialiseerd in visuele effecten en 3D. In zijn professionele carrière heeft hij samengewerkt met verschillende merken zoals NVIDIA, PlayStation, Blackmagic en artiesten zoals Bejo, RVFV, Nach of Beret, onder andere.

Naast het zijn van een audiovisuele professional, geeft Pablo ook training door introductiecursussen aan te bieden in digitale creatietools zoals Blender, DaVinci Resolve en Adobe After Effects. Op zijn YouTube-kanaal plaatst hij video’s waarin hij uitlegt hoe je eenvoudig speciale effecten kunt creëren of vertelt hij over de manier waarop hij sommige van zijn professionele projecten heeft uitgevoerd.