Telefónica Tech een nieuwe eenheid bij de Spaanse operator kondigt haar team

Telefónica Tech, de nieuwe Telefónica-eenheid die de digitale activiteiten van cloud, beveiliging en IoT/BigData samenbrengt, heeft vandaag de leden van haar senior managementteam bekendgemaakt die zullen rapporteren aan CEO José Cerdán.

Vier leidinggevende personen met uitgebreide ervaring in Telefónica zullen de eerste managementlijn van Telefónica Tech bezetten. Antonio Marti is benoemd tot COO, terwijl Pedro Pablo Pérez, Gonzalo Martín-Villa en Hugo de los Santos leiding zullen geven aan respectievelijk de gebieden beveiliging, IoT/Big Data en cloud, de drie activiteiten met een hoog groeipotentieel die de nieuwe eenheid in eerste instantie samenbrengt.

Antonio Marti, tot nu toe directeur Corporate Development in het strategieteam, zal als directeur Operations verantwoordelijk zijn voor het beheer van de drie gebieden van Telefónica Tech. Hugo de los Santos, tot nu toe directeur van producten en diensten voor het enterprise-segment, wordt nu binnen deze nieuwe eenheid verantwoordelijk voor de cloud-activiteiten. De IoT/Big Data business zal geleid worden door Gonzalo Martín-Villa, die tot nu toe verantwoordelijk was voor Telefónica’s Open Innovation area. De voormalige CEO van Telefónica’s beveiligingsafdeling, Pedro Pablo Pérez, zal leiding blijven geven aan de beveiligingsactiviteiten in het nieuwe Telefónica Tech.

José Cerdán, die ook zijn functie van Global Head van het B2B-segment bij Telefónica behoudt, zal rechtstreeks rapporteren aan de CEO van Telefónica, Ángel Vilá. José Cerdán heeft gedegen ervaring in het opbouwen van bedrijven, het vermenigvuldigen van hun inkomsten en het benutten van hun volledige technologische potentieel. Hij is een groot pleitbezorger van de digitale agenda en adviseert belangrijke bedrijven op de Spaanse en internationale markt, alsook openbare en particuliere organisaties en instellingen en universiteiten. Zijn relatie met Telefónica begon in 2011, toen Telefónica Acens overnam, het clouddienstenbedrijf dat nu deel uitmaakt van de Telefónica Group. De afgelopen jaren heeft hij aan het hoofd van het wereldwijde B2B-segment, samen met de verschillende operaties van Telefónica, leiding gegeven aan de groei van de inkomsten uit zakelijke dienstverlening.

Met de oprichting van Telefónica Tech wil Telefónica een nieuwe impuls geven aan deze digitale diensten, waarnaar bij de ondernemingen veel vraag is en die hun inkomsten in totaal met meer dan 30% doen stijgen. Verwacht wordt dat deze eenheid tegen 2022 meer dan 2 miljard euro aan extra inkomsten zal genereren.

Beveiliging, IoT/Big Data en clouddiensten kunnen in de toekomst gezelschap krijgen van nieuwe diensten die ook een groot groeipotentieel hebben. Bovendien staat de nieuwe eenheid open voor overnames om de dienstenportefeuille op deze drie gebieden te versterken.

Telefónica Tech zal het beheer van deze activiteiten op een meer flexibele en efficiënte manier in één eenheid concentreren en staat open om de intrede van nieuwe partners die bijdragen tot een snellere groei van deze activiteiten te vergemakkelijken.

José Cerdán

CEO van Telefónica Tech, algemeen directeur van Telefónica Business Solutions

José Cerdán Ibáñez is een “serial entrepreneur”, geboren in Zaragoza.

CEO van Telefónica Tech, sinds 2017 algemeen directeur van Telefónica Business Solutions en van Acens Technologies, een van de grootste cloud computing-bedrijven van het land die telecommunicatieoplossingen voor de zakelijke markt aanbieden en een pionier op de markt zijn voor de ontwikkeling van op maat gemaakte Cloud Hosting-oplossingen. Acens is sinds 2010 eigendom van de Telefónica-groep.

In 1985, op 19-jarige leeftijd, richtte hij het bedrijf Ei System (PC City) op, de grootste megastore gewijd aan de verkoop en fabricage van computerapparatuur in Spanje. In 1999 werd Ei System verkocht aan de Dixon Group (PC City). Daarna richtte hij Peoplecall op, een baanbrekende Voice over IP-operator en speler op de Spaanse IP-communicatiemarkt.

Sinds hij in 2007 bij Acens Technologies begon als CEO, is José Cerdán verantwoordelijk geweest voor het opzetten van een ambitieuze ontwikkelingsstrategie, die heeft gezorgd voor succes met de groei als het grootste cloud computing en hosting bedrijf in Spanje na een aantal belangrijke overnames in de markt.

Naast zijn huidige functies is Cerdán ook verantwoordelijk voor het adviseren van diverse bedrijven op de nationale en internationale markt, alsmede voor openbare en particuliere instellingen en universiteiten.

Sinds maart 2012 is hij lid van de deskundigengroep op hoog niveau, waarvan de leden door de regering worden gekozen om de ontwikkelingsstrategie voor de informatiemaatschappij te bepalen, met name wat betreft cloud-technologie, ondernemerschap en privacy van gegevens.

Naast zijn bijdrage aan de Spaanse zaken- en economische wereld heeft José Cerdán een aantal filantropische inspanningen verricht. Hij geeft ook lezingen aan verschillende topuniversiteiten zoals IESE, IE, UOAC en op industrie- en startup-topconferenties.